Semester för entreprenörer, behövs det?

Ett kärt ämne inför och under sommaren, samt då och då vid andra tider på året, är att man ska ha semester. Alla har ju semester, det är till och med lagstadgat. Eller hur?

Det kluriga med semester är att det oftast inte bara involverar en själv. Framförallt är det ens familj som också ska in i ekvationen. Mina funderingar i den här bloggposten rör hur man får ihop semestertid med entreprenörslivet och familjen.

Två olika semesterlägen entreprenörer utsätts för

Jag tycker jag mig oftast märka av två semestersituationer som inträffar:

  • Man är entreprenör och semestern blir alltid därefter
    eller
  • Nu har vi sannerligen semester vare sig det funkar eller inte för dig

Att det är så här det är min egen privata erfarenhet och jag tänker nu ge mig på att kommentera dessa två ”varianter”.

  1. Att vara entreprenör är accepterat av familjen och vänner. Accepterandet är säkert enklare om det är ett familjeföretag men acceptansen kan också bero på en uppgivenhet eller snarare att övriga har gett upp (att försöka förändra dig). För hela familjen blir ditt entreprenörsliv ett sätt att leva. Oftast går detta bra men det kan vara en utmaning.
    För unga entreprenörer är det säkert inget problem för omgivningen. Det är ju inne att vara entreprenör nu för tiden. Inte heller för mig var det ett problem i yngre år men omgivningskrav förändras och med barn blir det ett krav att förändra sig.
  2. I de lägen där familjen inte förstår eller kan acceptera att entreprenören aldrig riktigt tar semester blir det oftast en pina för entreprenören att tvinga sig till semester.

Normala människor som ska ta semester använder oftast tiden före semestern till att trappa ner, man vill ju kunna vara ordentligt ledig när semestern börjar och inte ha kvar något som hänger över en. Det ska ju inte heller finnas lösa trådar då man försvinner flera veckor i sträck från sin arbetsplats.

Men vad gör en entreprenör? Jo den trappar upp tempot inför sin semester, det är oerhört mycket som ska hinna bli klart och man känner att det måste jobbas ihop extratid nu, kanske även extrapengar, för att kunna ha semester. Ska firman till och med stängas under tiden så kommer inga intäkter in.

Ok, men till slut är man där i alla fall. Man har jobbat som en idiot ett bra tag för att nu kunna inte-jobba i två veckor. Är det så här det ska vara?

Ett mycket tydligt minne jag har är från någon av mina första så kallade semestrar. Jag skulle resa med min dåvarande sambo till ett varmt ställe och jobbade som en tok inför att kunna lämna allt här hemma i en vecka. Det var en upptrappning som hette duga, istället för att börja jobba varje dag vid 5-6 tiden på morgonen så började jag före klockan 3. När vi innan flygresan satt på Arlanda så hade jag med mig blocket med bankgiroavier och fyllde i mängder av betalningar till leverantörer för att hinna gör,a denna sista kritiska uppgift och lämna i flygplatsens brevlåda före vi gick igenom säkerhetskontrollen. Det var en extrem press och den här urladdningen före gjorde förstås att det tog väldigt länge för mig att komma ner i varv under semestern istället.

Ett annat väldigt illa exempel är då jag slutförhandlade en mycket stor affär under en semesterresa i England. Varje gång tillfället gavs kopplade jag upp min dator för att se om kunden inkommit med svar, snida på mina kalkyler och skicka uppdaterade prisförslag. Affären blev av, en av våra bästa, men av semesterresan är mitt tydligaste minnet då jag pallar upp dator och mobiltelefon på en stor sten vid en rastplats för att få igång internetmottagningen.

Hur tar egentligen entreprenörer semester?

Som nog alla förstår är jag själv inget bra exempel på en entreprenör som är duktig på att se till att vara ledig då och då. Jag känner mig själv och har också träffat en stor skara andra entreprenörer och hört deras berättelser om sina semestrar. Precis som alla andra har också jag, till leda, hört uttrycket att man måste ladda sina batterier.

Jag har genom erfarenheter förstått och lärt mig att inget är så påfrestande för en själv och sin omgivning att man inte är helt ärlig med vad som kan förväntas. Säg inte till din familj att du ska vara ledig om du egentligen själv vet att du inte kan vara det.

När man väl lärt sig att förmedla rätt förväntansbild och kanske själv kommit till insikt i att viss ”ledig” tid behövs, så tror jag vi har två typer av semester för entreprenörer:

Typ 1) Den som ser till att verkligen ta ledigt och också är ledig på allvar.

Typ 2) Den som använder ledighetstiden till att koppla bort den operativa delen av jobbet och istället nyttjar tiden till att utveckla sig själv.

Av dessa två sorter så är jag hjälpligt typ 2. Det är tyvärr väldigt sällan jag helt släpper mina företag (”jobbet”) någon längre stund men jag använder semestern stenhårt till att sänka förväntansgraden om min tillgänglighet hos mina anställda, leverantörer, kunder och andra. På så sätt få jag lite lugnare tillvaro och för varje år som går så unnar jag mig mer och mer hellediga dagar under semestrarna.

Nu vet jag inte om jag haft någon sammanhängande semester som varit så lång som fyra veckor, men om så skulle vara fallet så skulle mina veckor ungefär se ut så här:

Vecka 1 – panik för att försöka vara ledig när jag egentligen inte hunnit slutföra allt innan. Blir smågrinig på de som söker mig trots att jag sagt jag skulle vara ledig. Småduttar med jobb, läser mail och håller på med sånt som vore bättre att ha delegerat till någon annan.

Vecka 2 – nedvarvningen börjar bita och det går nu att känna att dagarna är lugnare då inte så många söker mig längre. Söker någon mig ändå så vet jag att det mest sannolikt är något mycket viktigt och då tar jag mig tid till det. Det infinner sig ett motstånd att åka in till kontoret för att jag då vet alla kommer kasta sig över mig med frågor med mera.

Vecka 3 – skön tid, rätt rejält ledig och tidiga mornar och sena kvällar används nu till att utveckla mig själv. Jag läser mycket, skriver en del, notera väldigt mycket. Tankar och idéer kring utveckling av företaget, nya affärsmodeller, nya produkter med mera cirkulerar i huvudet samtidigt som jag klipper gräs eller gör något annat. Tar mig mer tid med familjen.

Vecka 4 – upptrappning och förberedelser. Här kommer också en del stress vilket är mindre trevligt. Denna tid är nog ingen angenäm upplevelse för min familj eller andra i min närhet.

Frågan är nu om detta med ladda batterierna fungerar. Är de fyra veckorna av ”ledighet” något som gett mig mindre stress före än efter? Lite positivt för stress och annat tror jag det är, det är inget som går snabbt, ett år av semesterträning funkar inte, utan det gäller att ta år efter år och bygga upp kunskapen om hur man bäst tar hand om sin semestertid. Spontant skulle jag säga det är bland 10-topp viktigaste grejerna att lära sig för en entreprenör.

Bättre helger

Jag har märkt att efter att ha tränat på att ha semester så har även mina helger blivit bättre. Under lördag och söndag så behöver jag ju inte vara nåbar och jag vet att om inget krisartat händer kommer ingen heller att kontakta mig. Detta gör att jag numer även klarar varva ner lite bättre på helgerna och kan se fram emot dem både för att hinna göra andra grejer jag vill och för att få lugn tid då jag kan planera och utveckla mina företag – något som kan vara lite svårt under veckorna då det är fullt ös överallt.

En rolig effekt är också att allmänna helgdagar nu också uppskattas. Förr tyckte jag det var pest och pina att vår produktivitet sjönk så mycket inför alla de olika helgdagar vi har mitt i veckorna under delar av året.

Semesterstress typ 2

En bieffekt av denna nyvunna kunskap att ta det lugnare på semester och helger är att det kommer en ny typ av stress in i bilden. Det handlar om att man blir stressad för att hinna med allt ”det där andra” man vill hinna med under semestern. Givetvis finns uppgifter som att man ska måla om huset, bygga en ny uteplats, besöka släkt och vänner o.s.v. men det är inte vad jag menar här, utan nu handlar det om stress att inte hinna nyttja den lediga tiden till personlig utveckling nog väl.

Detta lilla stresspåslag resulterar för min egen del att jag mycket väl kan ställa klockan på 04:25 vissa dagar istället för mitt vanliga 04:59. Det är rätt tidigt för att vara semester men jag tycker oerhört mycket om tidiga mornar. Och för att vara ärlig igen, så med småbarn är det stor chans att detta är den enda egna tid man får på en dag. Jag läser, funderar och noterar väldigt mycket. Oftast blir det kladdnoteringar i ett block som sen skrivs ren i datorn och det är inte direkt ovanligt att jag skriver inlägg på vår interna företagsblogg eller skickar ut mail till mina medarbetare om diverse saker jag funderat ut.

Är semester viktigt för en entreprenör?

För mig är det mycket viktigt, jag tror att jag laddar mina batterier och jag tycker jag får mycket gjort som jag aldrig skulle få färdigt annars. På sista tiden har det också blir bättre med kvalitetstid för min familj. Jag kan ångra att det tog mig många år att komma fram till detta.

Idag är semestertiden något som sänker min stressnivå. Förr steg den istället. Jag önskar att alla entreprenörer ska kunna hitta samma väg så ni kan ta semester och använda den till att ta ner er nivå av stress samt få tid att reflektera och fundera. Utvecklingen av ditt företag är helt avhängigt av att du själv orkar tänka. I mitt fall är det enklare att tänka och utveckla om jag kan komma bort från kontoret lite. Ibland kan det kännas rätt krystat att sätta sig i sin egen kontorsstol mitt i verksamheten och där på beställning försöka utveckla företaget till nästa nivå. En ensam morgon med en kaffekopp kan många gånger fungera bättre.

För den som inte själv är entreprenör kan det vara svårt att förstå och välsigna en entreprenörs inställning till semester. Att ”bara” vara ledig och inte göra något kommer nog skapa oro i både kropp och knopp hos en äkta entreprenör. Försök vara tydlig och transparent med vad du känner och tycker. För omgivningen är det viktigt de svarar med samma mynt men också klarar ge entreprenörer viss frihet och egen tid. I vissa stunder är det inget lätt liv att leva med en entreprenör men många gånger kan det också betala sig tillbaka många gånger om.

Lycka till med semestern!

Min fru och jag vid lavendelfälten i Provence

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.